Termoterapija

Pri termoterapiji uporabljamo toplotno energijo v terapevtske namene. Toploto lahko dovajamo ali odvajamo. Dovajanje toplote imenujemo ogrevanje ali termoterapija, odvajanje pa ohlajanje ali krioterapija.

Toploto uporabljamo za lajšanje dolgotrajnih bolečin gibal, za blaženje mišičnih krčev, izboljšanje gibljivosti sklepov in prekrvitve telesa ali posameznih njegovih delov. Toplota pospešuje celični metabolizem, pretok krvi, pospešuje odvajanje odpadlih snovi, zmanjša se gostota telesnih tekočin, poveča se razteznost vezivnega tkiva in mišice se sprostijo. Toplota pomirja, sprošča in daje občutek ugodja.

Termoterapijo izvajam z:

  1. INFRARDEČA SVETLOBA (IR) – infrardeča lučka oddaja infrardeče žarke, ki prodrejo globoko pod kožo in grejejo podkožna tkiva.
  2. TERMOPAK OBLOGA – blazinice, napolnjene z gelom, segrejemo in polagamo na določene dele telesa.
  3. PARAFINSKA OBLOGA – parafin segrejemo na višjo temperaturo, na sobni temperaturi se strdi in dolgo časa zadržuje toploto. Nanašamo ga na dlani in prste rok.

Hlajenje ali odvajanje toplote uporabljamo, kadar želimo ublažiti akutno bolečino, vnetje ali krvavitev. Lokalno hlajenje zavira pretok krvi, upočasni prevodnost po živcih in zmanjšuje občutek za bolečino. V terapiji uporabljamo odvajanje toplote predvsem na posameznih delih telesa.

Hlajenje izvajam z:

  1. KRIOMASAŽO – masažo dela telesa z ledom.
  2. KRIOPAK OBLOGO –  hladne obloge iz posebnega gela, ki blažijo bolečino in hladijo obolele in poškodovane dele telesa.