Elektroterapija

Elektroterapija s pomočjo različnih električnih tokov zmanjšuje bolečine, povečuje prekrvavitev in sprošča mišice. Uporabljamo nizko – in srednje-frekvenčne tokove, enosmerni ali izmenični tok. Elektroterapija je lahko zelo uspešna pri obravnavi številnih obolenj in poškodb. Potrebna je izbira prave metode ob ustreznih indikacijah ob pravem času. Pomembne so pravilne nastavitve parametrov in ustrezna doza.

Klasične oblike protibolečinske elektroterapije so : TENS, DDT, IF

TENSTranskutana Elektro Nevro Stimulacija – se uporablja za odpravo in/ali blažitev akutne in kronične bolečine. Aparat TENS oddaja električne impulze različnih oblik in frekvenc. Elektrode se pritrdijo neposredno na boleče mesto ali pa na najbližji živec. Električni tok prekine prenos bolečinskega signala z mesta bolečine v možgane in stimulira izločanje snovi, ki zavirajo bolečino.

DD – Diadinamični tokovi
Zvišujejo prag bolečine in blokirajo prevajanje bolečinskih impulzov v možgane. Posebne frekvence tudi zmanjšujejo edem. Zmanjšajo tonus prečno progastih mišic in izboljšajo pretok krvi na mestu terapije.

IF – Interferenčni tokovi
Dva para elektrod dveh tokokrogov postavimo križno. V tkivu pride do seštevanja njunih jakosti. Dobimo novo nižjo frekvenco in večjo jakost. Želeni stimulativni učinek dosežemo v globini tkiva.

ES – Elektrostimulacija mišic:

  • Stimulacija denerviranih mišic – s pomočjo različnih tokov izzovemo mišično kontrakcijo. Na ta način ponovno povečamo ali vzdržujemo mišično maso in moč ter skrbimo za obnavljanje živcev, ki so bili poškodovani. Tako lahko stimuliramo  prizadete mišice ali skupino mišic.
  • Stimulacija za krepitev mišic – s pomočjo el. tokov  izvajamo terapije za izboljšanje moči, vzdržljivosti in koordinacije posameznih mišičnih skupin.

UZ – Ultrazvok
Terapevtski ultrazvok se uporablja pri subakutnih travmatskih stanjih, kroničnih revmatoidnih in artritičnih stanjih (kolki, kolena, gležnji, ramena, komolci), brazgotinah in fibroznem tkivu ter za olajšanje bolečin. Glavni mehanski učinek je globinska mikromasaža mehkrih delov tik ob kosti. Pospešuje celično menjavo, izboljša se prekrvavitev ter oskrba s kisikom in s tem regeneracija tkiv.

Klasična terapevtska frekvenca UZ je 1 MHz. Ta se v fizioterapiji uporablja za obravnavanje globoko ležečih struktur (sklepi,tetive….). Frekvenca 3 MHz pa je najučinkovitejša v povrhnjih slojih tkiv ( patologija kože in podkožja – brazgotine…)