Compex mišični stimulator

Elektrostimulacija mišic se v fizioterapiji največkrat uporablja za preprečevanje atrofije – upadanja volumna in mišične moči, ki je posledica omejene aktivnosti in obremenjevanja zaradi imobilizacije ob poškodbi ali operaciji.

S svinčnikom za iskanje motoričnih točk poiščem mesto najboljše odzivnosti za električni tok na mišici, kamor postavim elektrode za elektrostimulacijo. Program stimulacije izberem glede na želene učinke.

S pomočjo »Mi« (Muscle Intelligence) tehnologije spoznavanja mišice aparat prouči specifične lastnosti vsake mišice in tako omogoča stimulacijo, ki je za mišico optimalna. Compex mišični stimulatorji reproducirajo natanko enake fiziološke učinke na motorični živec kot možgani in povzročijo, da se mišica skrči. Gre za intenzivno mišično vadbo z majhno obremenitvijo mišic, kit in vezi.  Aparat omogoča optimalno krčenje mišic z najmanjšo možno količino energije, zato je stimulacija bolj prijetna in učinkovita.

Metoda se uporablja predvsem v zgodnjem obdobju okrevanja po operaciji, ko zaradi otekline in spremljajočih bolečin pacient med vadbo še ni sposoben sam pravilno ter v dovolj velikem obsegu aktivirati mišic. Kasneje se lahko elektrostimulacijo uporablja kot dopolnilno metodo ob aktivni vadbi, kar pospeši krepitev mišic in pridobivanje mišične mase.

Različni programi stimulacije omogočajo programe za vaskularizacijo,  preprečevanje in zmanjševanje mišične atrofije, povečanje mišične moči in vzdržljivosti, protibolečinskih stimulacij, pa tudi programe za regeneracijo prizadetega tkiva.