AEQ metoda®

AEQ metoda® nas nauči zavedanja sebe, svojih gibov, odločitev in dejanj.

Mišice ob gibanju sodelujejo na dva načina –  s koordiniranim krajšanjem (kontrakcij) in daljšanjem (sproščanje). Manj učinkovito gibanje je posledica slabše koordinacije, je neprijetno, boleče.

Z današnjim načinom življenja vse bolj izgubljamo zaznavo občutkov v svojem telesu. Ritem življenja nam krade čas in pozornost za gibanje. Zato postaja naše telo čedalje bolj okorno, pojavijo se bolečine.

Kronično zakrčene mišice so posledica prilagoditve centralnega živčnega sistema na poškodbe, operacije ali ponavljajoči stres. Ob stresu se naše telo odzove z ustreznim refleksnim vzorcem:

 • Refleks rdeče luči – obramba pred nenadno spremembo in nevarnostjo  – z leti je drža zgrbljena, pojavi se plitko dihanje, astma, zvonenje v ušesih, škripanje z zobmi…
 • Refleks zelene luči – nas pripravi na akcijo – napete so mišice zadnje strani telesa, kar povzroči bolečine v vratu, v spodnjem delu hrbta, petni trn, kalcinacije v ramenih, utrujenost v srednjih letih…
 • Refleks traume je posledica izogibanja bolečini kot posledica nesreče ali poškodbe.

Problem nastopi takrat, ko se zaradi pogostih stesov naše telo ne zna sprostiti, mišice postanejo kronično napete. Izgubimo zavestni občutek in nadzor nad mišičnim tonusom. Neusklajen mišični tonus omejuje gibanje in zahteva čedalje več napora tudi pri hoji, sedenju, stoji. To povzroči senzorično motorično amnezijo – SMA – mišice so se navadile biti trde in  napete ne glede na to, kako se jih trudimo sprostiti. SMA najprej prizadene velike mišice v sredini trupa, kar omeji najprej gibanje v središču telesa,nato pa tudi v sklepih rok in nog. Dobimo občutek pomanjkanja moči in vzdržljivosti.

Z AEQ vajami®  poustvarjamo refleksne vzorce in tako odpravljamo pomanjkljivo komunikacijo med možgani in mišicami. Razvijamo občutenje lastnega telesa. Ob učenju upočasnjenih, nebolečih gibov živčni sistem izboljša občutljivost za bolj tekoče in učinkovite gibe, vplivati želimo predvsem na boljšo kontrolo sprostitve (daljšanje) mišic. Izboljšujemo samozavedanje, bolj učinkovito opuščamo nekoristne in škodljive psihične in fizične navade. Boljša izvedba giba nam poveča energijo in omogoča večjo učinkovitost.

Varno, nežno, razumsko in dolgoročno odpravljamo vzroke za kronične bolečine. AEQ metoda® je proces prekvalifikacije, aktivna metoda čutno gibalnega učenja za odpravo večino kroničnih bolečin in gibalnih omejitev.

Uspeh je neizogiben, če si boste vzeli dovolj časa ter ob primerni količini pozornosti, energije in znanja izboljšali samozavedanje in tako pripomogli k lahkotnemu gibanju brez bolečin.

Z AEQ vajami® odpravljamo težave, kot so:

 • Bolečine v hrbtu
 • Plantarni fasciitis, bolečine v Ahilovi tetivi
 • Sindrom zapestnega kanala, teniški komolec, zamrznjena rama
 • Glavoboli, plitko dihanje
 • Tendinitis
 • Sindrom Piriformis
 • Kronična utrujenost…

Kot učitelj AEQ metode® 2. Stopnje vas vabim na:

 1. Individualno učenje AEQ metode®
 2. Delavnice AEQ metode®

Etični kodeks AEQ metode® lahko preberete na http://aeq.si/eticni_kodeks/eitcni_kodeks_aeq/